ЗНАЧУЩІСТЬ НАУКОВО-МЕТОДИЧНОЇ СПАДЩИНИ І. ОГІЄНКА В СТАНОВЛЕННІ ТА РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ШКОЛИ

Автор(и)

  • Валентина ВІТЮК Волинський національний університет імені Лесі Українки http://orcid.org/0000-0003-4981-9925
  • Ольга НІКОНЧУК Волинський національний університет імені Лесі Українки

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2021.2.8

Ключові слова:

рідномовні обов’язки, рідне писання, правопис, граматика, фонетика, морфологія

Анотація

У науково-методичній розвідці визначено значущість науково-методичної спадщини І. Огієнка в тому, що він розробив власну концепцію національної школи, яка базувалася на принципах доступності, народності, безплат- ності початкової освіти, рідномовності навчального процесу. Наголошено, що вчений великого значення надавав національній школі для українського народу, яка крім освітньої функції, повинна забезпечувати формування наці- онального духу учнів, їхньої культури, традицій. У статті описано лінгвістичну та лінгводидактичну спадщину І. Огієнка, проаналізовано підручники і посіб- ники з української мови для учнів початкової школи, розкрито педагогічні підходи до оволодіння українською літе- ратурною мовою. Проаналізовано зміст і структуру підручників І. Огієнка «Рідне писання. Українська грама- тика: Основи вкраїнського правопису: Підручник для 1-го року навчання», «Граматика малої Лесі», «Українська мова. Бібліографічний покажчик літератури до вивчення української мови», «Наука про рідномовні обов’язки». Особлива заслуга І. Огієнка наголошена на дослідженнях ученого рідномовних обов’язків громадян. У науково-методичній розвідці описано методичні погляди І. Огієнко щодо побудови наочних засобів – таблиць, малюнків, ілюстрацій. Зосереджено увагу на науково-мовознавчих здобутках, навчально-методичних рекомендаціях видатного укра- їнського вченого, мовознавця, педагога, методиста, перекладача, державного та культурно-освітнього діяча І. Огієнка, які залишаються актуальними для учителів початкових класів Нової української школи.

Посилання

Огієнко І. Рідне писання. Українська граматика: Основи вкраїнського правопису: Підручник для 1-го року навчання. Київ, 1918. 47 с.

Огієнко І. Українська граматика: Основи вкраїнського правопису: Підручник для 2-го та 3-го року навчання. Київ, 1918. 111 с.

Огієнко І. Українська мова. Бібліографічний покажчик літератури до вивчення української мови. Київ, 1918.

Огієнко І. Наглядна таблиця українського правопису. Жовква, 1923.

Огієнко І. Наглядна таблиця для вивчення знаків розділових: Для школи й самонавчання. Жовква, 1923.

Огієнко І. Наглядна таблиця милозвучності української мови. Жовква, 1923.

Огієнко І. Наука про рідномовні обов’язки. Львів : Фенікс, 1995. 46 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20

Як цитувати

ВІТЮК, В., & НІКОНЧУК, О. (2021). ЗНАЧУЩІСТЬ НАУКОВО-МЕТОДИЧНОЇ СПАДЩИНИ І. ОГІЄНКА В СТАНОВЛЕННІ ТА РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ШКОЛИ. Acta Paedagogica Volynienses, (2), 49–55. https://doi.org/10.32782/apv/2021.2.8

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 ПОЧАТКОВА ОСВІТА

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають