DEVELOPMENT OF THE EMULSION CREAM BASE WITH NUTRITIVE PROPERTIES

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32782/pcsd-2022-4-11

Keywords:

nutritive cream, emulsion base, physical and chemical properties, pharmacotechnological properties, biopharmaceutical research

Abstract

Nutritive cosmetic creams (NCC) are common cosmetic products. They possess the important hygienic functions such as delivering nutrients into the skin, regenerative activity due to biologically active substances (BAS) of natural origin, moisturising of the skin. Emulsion bases of NCCs contain vegetable and animal fats and oils, which are able to penetrate through the skin and are BAS active carriers. Ingredients, such as hydrocarbons, silicone compounds, aggressive emulsifiers of anionic and cationic nature, preservatives etc., which are used in manufactured NCC often do not correspond to the cosmetic purpose or even have harmful effects. An alternative to manufactured NCC can be individually compounded remedies in pharmacies which have the optimal formulations of auxiliary substances. The article presents the experiment results about development of the emulsion cream base formulation of the NCC. It was worked out 9 samples of NCC bases, which included various combinations of emulsifiers (Nature Mulse, Planta M, Erkalan PEG-75) and thickeners (sodium alginate, guar gum, xanthan gum). Using the data of organoleptic, physical and chemical (colloidal and thermal stability, pH), pharmacotechnological (structural viscosity, homogeneity and dimensions of the dispersed phase of the emulsion system) and biopharmaceutical studies, it was established that the emulsion base with the following composition possessed the best properties: almond oil – 25.0 g, shea butter – 7.0 g, rice bran wax – 3.0 g, Planta M emulsifier – 3.0 g, sodium alginate – 1.0 g, glycerol – 5.0 g, purified water – up to 100.0 g.

References

Державна Фармакопея України / Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів» 2-е вид. Х.: Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів», 2015. Т. 1. 1128 с., Т. 2. 724 с., Т. 3. 732 с.

Єфімова В.Г., Пилипенко Т.М. Розробка складу та визначення фізико-хімічних показників антицелюлітного емульсійного крему з кофеїном / Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія: технічні науки. 2020. Том 31 (70) Ч. 2 № 2. С. 118-121.

Пелех І. Р., Білоус С. Б. Сучасні підходи до застосування емульгаторів та консервантів у складі дерматологічних лікарських засобів / Фармацевтичний часопис. 2018. № 3. С. 52-57.

Перцев І.М. Фармацевтичні та медико-біологічні аспекти ліків. Навчальний посібник / І.М. Перцев, О.Х. Пімінов, М.М. Слободянюк; за ред. І.М. Перцева. Видання друге, перероблене та доповнене. Вінниця: Нова книга, 2007. 728 с.

Путятін Б.В., Левчук І.В. Аспекти вибору емульгаторів для косметичних засобів у вигляді спрей-піни / Інтегровані технології та енергозбереження 2020. № 3. С. 63-74.

Тарасенко В. О., Давтян Л. Л. Дослідження фізико-хімічних показників крему комплексної дії для лікування ранового процесу поранених військовослужбовців / Актуальні питання фармацевтичної і медичної науки та практики. 2018. Т. 11, № 1(26). C. 69-73.

Технологічні аспекти виробництва косметичних емульсій і кремів / Н. А. Ткаченко, Л. О. Ланженко, Н. О. Дец, та ін. : ОНАХТ, 2018. 151 с.

Технологія косметичних засобів: підручник для студ. вищ. навч. закладів / О. Г. Башура, О. І. Тихонов, В. В. Россіхін, та ін.; за ред. О. Г. Башури і О. І. Тихонова. Х.: НФаУ «Оригінал», 2017. 552 с.

Тихонов О.І. Біофармація: підручник / О.І. Тихонов, Т.Г. Ярних, І.А. Зупанець [та ін.]; за ред. О.І. Тихонова. Харків: вид-во НФАУ «Золоті сторінки», 2003. 262 с.

Basarkar UG. Rice bran wax – a novel excipient for pharmaceutical topical dosage forms /International Journal of Bioassays. 2013. Vol. 02 (05). P. 828-832.

Blaak J, Staib P. An updated review on efficacy and benefits of sweet almond, evening primrose and jojoba oils in skin care applications. Int J Cosmet Sci. 2022. Vol. 44. P. 1–9.

Chauhan L., Gupta S. Creams: A review on classification, preparation methods, evaluation and its applications. Journal of Drug Delivery and Therapeutics. 2020. Vol. 10 (5). P. 281-289.

Hung C. F. The effect of oil components on the physicochemical properties and drug delivery of emulsions: tocol emulsion versus lipid emulsion / Int. J. Pharm. 2007. Vol. 35, № 1-2. P. 193-202.

Mank V., Polonska T. Use of natural oils as bioactive ingredients of cosmetic products / Ukrainian Food Journal. 2016. Vol. 5. Iss. 2. P. 281-289.

Thioune O et al., Focus on the use of Shea butter as excipient for ointment / American Journal of PharmTech Research. 2019. Vol.9(06). P. 254-266.

Rajeev Malviya, M.D. Khirsagar, A.V. Chandewar. Studies on Rice bran wax as modified pharmaceutical excipient / International Journal of Pharmaceutical & Biological Archives. 2017. Vol. 8 (3). P. 15-22.

Published

2023-02-28

How to Cite

ФЕДОРОВСЬКА, М., ДАНИЛЯК, М., ВОЛОШЕНЮК, Т., & СЛИВКА, Н. (2023). DEVELOPMENT OF THE EMULSION CREAM BASE WITH NUTRITIVE PROPERTIES. Problems of Chemistry and Sustainable Development, (4), 97–106. https://doi.org/10.32782/pcsd-2022-4-11

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>